Sinande källor

Här kan du diskutera vetenskapliga metoder
Västgöten
Inlägg: 210
Blev medlem: 15 augusti 2015, 13:00

Sinande källor

Inlägg av Västgöten » 24 augusti 2015, 13:21

Jag är en varm anhängare av källor, men samtidigt får vi inte glömma att det på stora områden när det gäller tidig svensk historia inte finns några samtida källor. Mycket är skrivet långt senare och på stort geografiskt avstånd och att kalla sådant för källor kan bli vilseledande eftersom man gärna vill tro att en källa innehåller originalfakta.
Dessutom är mycket som skrivs här slutsatser av olika historiska fakta. Då är ju enda källan skribentens hjärna och den kan knappast vara en källa.
Så risken med hårda källkrav är att inlöggen bara blir ängsliga direktcitat, och det kan vi lika lätt läsa på Wikipedia.

Användarvisningsbild
Yngwe
Inlägg: 3127
Blev medlem: 15 april 2015, 23:01
Ort: Gränna

Re: Sinande källor

Inlägg av Yngwe » 24 augusti 2015, 14:56

Men en källa ska ju inte ses som ett bevis. Det ska ses som en länk till ytterligare kunskap som berör det man angivit källa för så att man ska slippa utveckla det i inlägget. Och det behöver ju inte vara en samtida källa, utan kan vara en artikel, rapport, bok, TV-program eller vad som helst som ger ytterligare info!

Grundregeln är ju att göra det enkelt för andra medlemmar att följa ens resonemang. Ju tydligare desto bättre.

Användarvisningsbild
Leif
Inlägg: 354
Blev medlem: 4 maj 2015, 08:00
Kontakt:

Re: Sinande källor

Inlägg av Leif » 24 augusti 2015, 15:08

Det finns så mycket forskat om svensk historia och förhistoria att det inte borde vara några större problem att ange någon form av hänvisningar för de flesta saker man hävdar alternativt kritiserar. För i de flesta fall har man ju fått sin idé någon stans ifrån även om den kan ha förändrats.

Ergo: käll/referenskravet är till största delen av godo. Samtidigt som det inte skall gå till överdrift. Å andra sidan kan ett grundläggande källkrav göra att lite konstiga idéer utan förankring försvinner. Kikar man på de som pysslar med vikingatida/medeltida reinactment så finns det många traderade sanningar där, saker som rätt få av dem skulle klara av att visa någon form av belägg för.
Arkeologi är kul men inte livsviktigt.

Användarvisningsbild
Yngwe
Inlägg: 3127
Blev medlem: 15 april 2015, 23:01
Ort: Gränna

Re: Sinande källor

Inlägg av Yngwe » 24 augusti 2015, 15:50

Observera att källan inte är något krav. Brist på källor är inget regelbrott, och våra tillagda kommentarer ska inte ses som varningar, utan som information till läsare. Och det ska inte vara något hinder för fria funderingar, sådana är givetvis varmt välkomna, men önskvärt är att man tå talar om att det är sådana det rör sig om!

Västgöten
Inlägg: 210
Blev medlem: 15 augusti 2015, 13:00

Re: Sinande källor

Inlägg av Västgöten » 26 augusti 2015, 01:24

Detta du skriver att källa inte är något krav, gäller det inte alltid?

Användarvisningsbild
Yngwe
Inlägg: 3127
Blev medlem: 15 april 2015, 23:01
Ort: Gränna

Re: Sinande källor

Inlägg av Yngwe » 26 augusti 2015, 11:53

Västgöten skrev:Detta du skriver att källa inte är något krav, gäller det inte alltid?
Det är inget krav från forumet, det är ett önskemål som forumet aktivt kommer att påpeka.


Det ska inte blandas ihop med att en medlem ställer krav på källa för att göra ett påstående i en diskussion trovärdigt.

Det hela är egentligen mycket enkelt, det handlar om att hjälpa varandra att ta till sig varandras tankar och idéer och att förhindra att rena påhitt misstolkas som "fakta"

Skriv svar