Bornholmsk skat fundet

500 f.Kr. - 1066
BalticSea
Inlägg: 191
Blev medlem: 1 maj 2015, 18:43
Ort: Storköpenhamn

Bornholmsk skat fundet

Inlägg av BalticSea » 27 juni 2020, 13:05

Beklager at der er betalingsmur, det vidste jeg ikke.
Vender her tilbage med kort omtale.
*
I sidste del af vikingetiden blev to gårde ved Rispebjerg nær Pedersker overfaldet, sandsynligvis af nordmænd. Gårdene og deres mindre bygninger blev brændt ned til grunden. Beboerne på gårdene har dog anet, hvad der var på vej. For de nåede at grave en større møntskat ned. Nogle overlevede også overfaldet, for de vendte tilbage og gravede efter skatten. De fandt den ikke, for de holdt op med at grave 25 centimeter fra det sted, hvor skatten lå. Derfor blev mønterne liggende i jorden i mere end 1.000 år, til dette forår, hvor man på Bjerregaard begyndte at grave ud til en ny stor svinestald.
Pludselig fandt man en skat, der ikke var som de fleste. Samlet består den 115 mønter: 100 arabiske, syv tyske, to bøhmiske, en byzantinsk og en italiensk. Andre dele er brudesølv, armbånd og halsringe.
Som noget sjældent er en del af skatten guld. "Den yngste mønt i skatten er slået i år 985, og vi ved, at Bornholm bliver oversvømmet med engelske mønter efter 990. Men dem er der ingen af i skatten. Så når der kommer så store mængder mønter frem uden nogen engelske, må det være sket før 990, siger Finn Ole Nielsen."
*
Artikel om skat på Bornholm.
"Det er meget usædvanligt at finde guldsmykker fra vikingetiden, for det meste af det er sølv. Vi har kun nogle enkelte guldsmykker fra vikingetiden på Bornholm, men det er sjældent"

https://www.tidende.dk/nyheder/2020/06/ ... entimeter/

Læs også dette korte indlæg:
https://skandinavisktarkeologiforum.org ... =17&t=1664