Sida 1 av 1

To vikingebosteder fundet i Island

Postat: 28 juni 2020, 15:42
av Historikus
Arkæologer i Island har fundet et bosted, der har eksisteret, tidligere end man troede, der fandtes vikinger på øen. Som noget af en bonus lå bostedet under et yngre langhus, der var fyldt med forhistoriske skatte.

»Den yngre hal er hidtil rigeste, der er fundet i Island,« siger arkæologen Bjarni Einarson, der ledte udgravningerne.

Det yngre langhus kan dateres tilbage til 874 e.v.t., hvor, man mente, at de første bosættelser fandt sted. Her har man blandt andet fundet romerske og mellemøstlige sølvmønter, dekorative glasperler, sølvstumper brugt til handel og et enkelt, lille stykke guld. Det er de mest værdifulde fund, der nogensinde er fundet i Skandinavien, siger Einarsson.

Skattene har vikingerne formodentlig anskaffet sig ved at handle med skind, hval- og sælflæsk. Under det yngre langhus fandt forskerne som bekendt det ældst kendte eksempel på et bosted, stammende tilbage til begyndelsen af 800-tallet. Einarsson tror, at det har været en sæsonbetinget lejr for jægere og arbejdere.

Den gamle lejr minder i skala (som den største, der er fundet nogensinde på Island) og funktion (den indeholder en indendørs smedje) om et bosted fundet i Newfoundland i Canada, der er et par hundrede år yngre. »Der var et mønster ved bosættelser i øerne i Atlanterhavet,« siger Einarsson, »først så vi disse sæsonbetingede lejre, senere fulgte faste bosættelser.«

Bjarni Einarsson er en privat arkæolog. Udgravningen, der har stået på siden 2007, er delvist financieret af den lokale kommune, private bidragsydere og Islands Arkæologiske Fond.

Kilde: Videnskab.dk (24.juni 2020), på basis af en artikel i LiveScience.

Bild