Vikingar i Estland

500 f.Kr. - 1066
karlfredrik
Inlägg: 746
Blev medlem: 30 april 2015, 22:51

Vikingar i Estland

Inlägg av karlfredrik » 29 juli 2020, 14:16

Vikingar i Estland:
‎Hans Menzing‎ till Allt som rör vikingarna och vikingatiden
12 tim. ·
Hans vikingasvärd

finns nu i Estland!

Vikingafynd väller fram berättar en rubrik i det exemplar av Världens historia som kom härom dagen. Det är i norra Estland man på två ställen inte långt från kusten funnit cirka hundra vikingasvärd. Eller snarare bitar av svärd, de bröts tydligen sönder när ägaren dog.

På estniska ön Ösel har man funnit två vikingaskepp med skelett av sammanlagt 41 vikingar som stupat i strid och det finns all anledning att tro att de svärd man funnit nu också tillhört vikingar som dött på resor till Estland.

Fynden är extra spännande för västgötarna eftersom den enda namngivna viking som vi vet har dött i Estland under vikingatid var Falköpingsbo enligt dagens kommunindelning.

Han hette Olav och var en mycket dugande ung man enligt sin far Guve som rest en vacker sten över sonen som dräptes i Estland.

Stenen, som står vid Olsbro i Ätrans dalgång, hör till våra vackraste stenar med bland annat en bild av Det stora djuret som förknippas både med Miklagård och med danske kungen Harald Blåtand. Kanske följde Olav kung Harald på härnadståg till Estland?

Stenen tros ha rests cirka 970, och allt blir än mer spännande då inte långt härifrån hittat flera andra stenar som berättar om färder österut. Kanske man i bygden hade många kontakter österut.

Och kanske något av de upphittade svärden i Estland en gång bars av en ung kämpe från Åsarp vid Ätran.

Bilden kan innehålla: träd och utomhus
Citat Facebook