Borgar i Skandinavien

1066 - 1520
AndreasOx
Inlägg: 1431
Blev medlem: 12 juni 2016, 21:15

Re: Borgar i Skandinavien

Inlägg av AndreasOx » 25 januari 2023, 16:56

Enligt Svenskt ortnamnslexikon:
fornsvenska vardher "vakt, bevakning"

Valdemar
Inlägg: 1782
Blev medlem: 20 augusti 2015, 09:16

Re: Borgar i Skandinavien

Inlägg av Valdemar » 25 januari 2023, 22:57

Även - Kumla skall ha med försvar att göra.

Soar
Inlägg: 99
Blev medlem: 5 juni 2020, 16:14

Re: Borgar i Skandinavien

Inlägg av Soar » 1 november 2023, 22:37

Att ta med sig boskap har nog ytterst sällan varit aktuellt, det har nog snarast handlat om att så snabbt och så osynligt som möjligt ta sig till ett ställe med relativ trygghet. För många har säkert detta inneburit gårdens egna gömsle i skogen, där man kanske i någon mån haft ett förberett tak över huvet och något ätbart. Ibland har några gårdar haft ett gemensamt ställe och då kunnat investera lite mer i det. I de fall där det funnits ställen som även med relativt små medel kunnat göras till försvarbara nästen har säkert större gemenskaper, motsvarande byar eller kanske socknar, anlagt borgar. Över tid är faktiskt arbetsbördan ganska liten för en medelstor fornborg och skyddsvärdet borde ha varit förhållandevis högt. Trygghetskänslan borde varit betydligt större hos de som tillsammans samlats än för den ensamma storfamilj som trycker i en skreva i skogen...
Funderade lite på fornborgarnas ingångar här på kvällskvisten. Porten är ju som bekant en fästnings svagaste punkt. Om det nu, i flera fall, inte var aktuellt att ta med sig gods och boskap in i borgen, varför skall borgen överhuvudtaget förses med en port? Ur skydds- och försvarssynpunkt vore det ju bättre att helt och hållet muromgärda bergsknallen och ta sig in över murarna via stegar till exempel. Ändå kan jag inte erinra mig en enda fornborg som saknat någon form av ingång. Men det kanske finns exempel?

anganatyr
Inlägg: 3128
Blev medlem: 16 april 2015, 17:58
Ort: Blekinge

Re: Borgar i Skandinavien

Inlägg av anganatyr » 2 november 2023, 05:33

Det ska ju också in ganska stora mängder vatten och proviant ifall borgen blir belägrad. Det kanske är anledningen?

Soar
Inlägg: 99
Blev medlem: 5 juni 2020, 16:14

Re: Borgar i Skandinavien

Inlägg av Soar » 2 november 2023, 13:42

Men en mycket liten fornborg är en helt annan sak. Den har förmodligen aldrig avsett försvara vare sig rike eller byggd, än mindre utstå några organiserade belägring ar, den är förmodligen kort och gott ett skydd mot arga beväpnade bönder utan vare sig organisation eller uthållighet. Vätska för att överleva tre dygn eller en vecka är inte svårt att hålla, hämtar du 20 liter en dag klarar du dig lätt i en vecka, och 20 liter bär du i en enda vända från källan eller bäcken en bit bort. Om man planerar en räd där man misstänks bli förföljd ser man givetvis till att fylla på sitt förråd. En dags fullt arbete ger flera veckors uthållighet i fråga om vatten och inget bondeuppbåd uppehåller en belägring i flera veckor, särskilt inte om de är resurssvaga och egentligen behöver ägna sig åt att skaffa mat till sig själva och familj. Än mindre gäller det om det finns en risk att ytterligare ett rövarband kan slå till.
Inte enligt det här scenariot. Om fiendens syfte var att plundra, och boskap och värdesaker inte togs med till borgen fanns det väl inte stor anledning till belägring. Fast målet kanske var slavar i lika hög grad som djur och metaller?

Användarvisningsbild
Yngwe
Inlägg: 4402
Blev medlem: 15 april 2015, 23:01
Ort: Gränna

Re: Borgar i Skandinavien

Inlägg av Yngwe » 2 november 2023, 14:30

Men gamlingar och små barn, halta och lytta ska in. Och kanake nån ko eller häst om man fick chansen.

Beckular
Inlägg: 20
Blev medlem: 20 december 2022, 13:27

Re: Borgar i Skandinavien

Inlägg av Beckular » 4 november 2023, 12:11

Angående borgars grundande av stormän eller dylik benämnd, man bör av spirituellt hälsoskäl ej räkna upp vilande våldsligheter har jag läst någonstans i någon gammal romersk bok... än mindre uppmärksamma det åt andra om det riktas åt någon annan än en själv här men det är som som Erikskrönikan illustrerar med införlivningens årtal istället likt Birger Jarls Stockholm, dvs. året 1250 e.Kr. Jönköpings fästning har fått en dansk avancerande armé att vända om, men arkeologin visar att det var klosterteglet som ännu rådde och inte förstärkt bruk med stenblock om man ska tro på TV-reportages precisionsvilja genom jordlagren, vilket utgör sensmoralen igenom då. Andra bilder från 1800-talet vittnar om att jordvallar sticker upp på toppen av sten och jord vid rivningsskedet även vid danska anfallens ej uppmätandes murfyllningen här på underjordsytebild. BildAtt det har varit statligt befästningsverk här låter jag alltså vara osagt personligen mer än att de här snarare grundat rådande situation som på just samma Birger Jarl-vis.

Soar
Inlägg: 99
Blev medlem: 5 juni 2020, 16:14

Re: Borgar i Skandinavien

Inlägg av Soar » 21 november 2023, 15:16

Yngwe skrev:
2 november 2023, 14:30
Men gamlingar och små barn, halta och lytta ska in. Och kanake nån ko eller häst om man fick chansen.
Farfar tar man väl på ryggen? Och att ta med ett par stressade kor upp på en liten bergsklack måste väl ha inneburit svårigheter för försvararna? Kanske det fick vara värt?

Har också funderat på varför några små bygdeborgar inte användes under historisk tid. Källäget är ju inte lysande, men tänkte att det borde finnas lokala sägner som knyter bergen till händelser under historisk tid, i ala fall i gränstrakterna. Nu råkade ag faktiskt ramla över en sådan, fast det är vad jag förstår ingen regelrätt fornborg utan bara en naturlig klippa: https://app.raa.se/open/fornsok/api/lam ... 9-01-D.jpg

Skriv svar