TV-serie om Amerikas urbefolkningar

Här kan du diskutera filmer och tv-program som rör arkeologi och historia.
Jerrark
Inlägg: 203
Blev medlem: 7 oktober 2015, 15:20

TV-serie om Amerikas urbefolkningar

Inlägg av Jerrark » 11 februari 2020, 23:02

Mycket intressant TV-serie i fyra delar om Amerikas urbefolkningar, deras kulturer och världsbild.Serien finns att se på UR Play. Två delar finns att se och två delar till blir snart tillgängliga.
Från grotta till kosmos

Avsnitt 1

Kan infödda människor i hela Amerika ha varit en del av en enda sammankopplad värld? Forskare undersöker grottmålningar i Amazonas djungel som innehåller avancerad astronomisk kunskap. En arkeolog tar sig djupt ner under en pyramid vid Mexico City och hittar föremål, mönster och arkitektur som härstammar från Hopi-folket. Nya bevis tyder på att de första amerikanerna utvecklade sin kultur och tro under årtusenden som ett enda samhälle i det nuvarande Alaska, innan de spred sig över Nord- och Sydamerika.
Natur till folket

Avsnitt 2

Irokesförbundet bildades mot slutet av 1500-talet på initiativ av hövdingarna Hiawatha och Dekanawida för att få slut på strider mellan folken. På sitt eget språk kallar de sig kollektivt Haudenosaunee, "folket i långhus". Det här blev grunden till Amerikas första demokrati. På 1740-talet skriver Benjamin Franklin ett tal inspirerat från en av deras ledare, Canassatego, som uppmuntrar demokrati för kolonisterna.
Städerna i himlen

Avsnitt 3.

Var Amerikas urfolk inspirerade av himmelsfenomen när de byggde sina samhällen? För nästan tusen år sedan grundades en stad utanför dagens St. Louis, Missouri. Det var Nordamerikas största stad ända till 1700-talet. Orsakerna till dess uppkomst har förblivit ett mysterium - tills nu.
En ny värld vaknar

Avsnitt 4

Amerikas urfolk skapar ett sätt att leva som är både en vetenskaplig förståelse av naturen och en andlig strävan att hitta sin plats i den. Miljontals människor talar fortfarande sina inhemska språk och utövar gamla ritualer för att fira landets och himlens helighet

https://urplay.se/serie/214157-amerikas-urfolk
Senast redigerad av 3 Jerrark, redigerad totalt 15 gång.

Jerrark
Inlägg: 203
Blev medlem: 7 oktober 2015, 15:20

Re: TV-serie om Amerikas urbefolkningar

Inlägg av Jerrark » 15 februari 2020, 17:22

I morgon kommer det 3 avsnittet på TV och på UR Play
Amerikas urfolk

Imorgon 21:50 - 22:45

Kunskapskanalen

Städerna i himlen. Var Amerikas urfolk inspirerade av himmelsfenomen när de byggde sina samhällen? För nästan tusen år sedan grundades en stad utanför dagens St. Louis, Missouri. Det var Nordamerikas största stad ända till 1700-talet. Orsakerna till dess uppkomst har förblivit ett mysterium - tills nu.

Jerrark
Inlägg: 203
Blev medlem: 7 oktober 2015, 15:20

Re: TV-serie om Amerikas urbefolkningar

Inlägg av Jerrark » 15 februari 2020, 22:55


Jerrark
Inlägg: 203
Blev medlem: 7 oktober 2015, 15:20

Re: TV-serie om Amerikas urbefolkningar

Inlägg av Jerrark » 23 februari 2020, 18:37

Idag kommer det fjärde programmet i Kunskapskanalen kl 21:50

Det kan även ses på UR Play


Avsnitt 4

En ny värld vaknar

Amerikas urfolk skapar ett sätt att leva som är både en vetenskaplig förståelse av naturen och en andlig strävan att hitta sin plats i den. Miljontals människor talar fortfarande sina inhemska språk och utövar gamla ritualer för att fira landets och himmelens helighet. Exempelvis så använder Amah-Mutsun i Kalifornien eld för att återställa sina förfäders skog och i en peruansk by väver de en massiv hängbro från miniatyrgräs.
https://urplay.se/program/214751-amerik ... rld-vaknar

Skriv svar