Granskogsfolket svenskarna

Här kan du diskutera filmer och tv-program som rör arkeologi och historia.
Jerrark
Inlägg: 208
Blev medlem: 7 oktober 2015, 15:20

Granskogsfolket svenskarna

Inlägg av Jerrark » 9 oktober 2020, 21:38

Om hur svenskarna finner sin andlighet i skogen.

T o m Tacitus nämns i programmet.
Följ med på en promenad i granskogen, som länge haft en särskild och närmast religiös betydelse för svenskarna. Det menar i alla fall den religionshistoriker som nu söker naturdyrkandets rötter.

För många svenskar är naturen och skogen helig och en del av oss får närmast en religiös upplevelse under en skogspromenad. Men hur kom det sig att världens mest sekulariserade folk skulle söka andlighet i skogen?

Religionshistorikern David Thurfjell, aktuell med boken Granskogsfolk, söker rötterna bland Tacitus germanska naturkult, bland tomtar och troll, 1800-talets naturromantik och moderniseringens dubbla sidor och vi möter honom under en skogspromenad förstås!
https://sverigesradio.se/avsnitt/1577964

Anders i Uppsala
Inlägg: 694
Blev medlem: 8 juli 2015, 20:21
Ort: Uppsala

Re: Granskogsfolket svenskarna

Inlägg av Anders i Uppsala » 7 januari 2021, 22:37

Av Sveriges dryga 10 miljoner invånare har ungefär 7,5 miljoner svensk bakgrund. Närmare 6 miljoner är medlemmar i Svenska kyrkan. Bland personer med utländskt påbrå är religiositeten antagligen högre, men färre är formella medlemmar i någon kyrka, muslimskt samfund, etc. Att svenskarna skulle vara ett av världens mest sekulariserade folk bör man ta med en rejäl nypa salt. Jämför till exempel Church of Scotland som bara har lite drygt 300 000 medlemmar i ett land med drygt 5 miljoner invånare.

Få svenskar är djupt religiösa, men kyrkan har en ganska stor roll i samhället. Sverige är snarare ett agnostiskt land med relativt få djupt religiösa men också relativt få renläriga ateister. I "världens mest sekulariserade land" är den socialdemokratiske statsministerns fru invald i Svenska kyrkans högsta beslutande organ kyrkomötet och den moderate oppositionsledarens fru studerar till präst. :)

dersa
Inlägg: 103
Blev medlem: 30 april 2015, 18:50
Ort: Bohuslän

Re: Granskogsfolket svenskarna

Inlägg av dersa » 8 januari 2021, 13:05

Anders i Uppsala, att Svenska Kyrkan har en såpass stor andel medlemmar kan nog i första hand bero på att i Sverige så har vi under lång tid fötts in i ett medlemskap,. För att inte vara medlem krävs ett aktivt val och handling, tror att vi är ganska ensamma om den ordningen.

Skriv svar