Omnämns eventuella skandinaver i egyptiska eller mesopotamiska källor?

1800 - 500 f.Kr.
karlfredrik
Inlägg: 699
Blev medlem: 30 april 2015, 22:51

Omnämns eventuella skandinaver i egyptiska eller mesopotamiska källor?

Inlägg av karlfredrik » 30 oktober 2017, 23:06

Har någon kollat gammalegyptiska eller mesopotamiska källor som kan tyda på kontakter med Skandinavien?
Jag har ett vagt minne av ett citat från Black Athena om blonda och blåögda slavar i Egypten, men dessa kom kanske från Makedonien?

jancro
Inlägg: 385
Blev medlem: 5 maj 2015, 15:30

Re: Omnämns eventuella skandinaver i egyptiska eller mesopotamiska källor?

Inlägg av jancro » 1 november 2017, 17:27

Om grundfrågan har jag inget att tillfoga.
Om blonda personer i antikens Egypten finns däremot en hel del att finna, till exempel en egyptisk bild med tre blonda arbetare, ett litet fåtal blonda mumier ( som ej fått håret blekt i mumifieringsprocessen, enligt jämförande test ) samt en på senare tid funnen mycket stor folklig gravplats från tidig romersk närvaro med enligt uppgift även hundratals blonda gravlagda personer.

Ett folkslag som då utpekas som blonda och långa är trakerna, ett antal stammar nordost om Hellas, som grekerna inte höll särskilt högt:
" Enligt Herodotos var de blonda och högresta, bondaktiga och blodtörstiga krigare. Deras förmenta opålitlighet hade format sig till ordspråk. - Många slavar kom från Thrakien. "De säljer sina barn till utlandet", skriver Herodotos." ( Wikipedia )
( Det bör väl vara Herodotos som även står för uttalandet om de trakiska kvinnorna, att de är skvallriga och att de dricker vinet outspätt. )
Det begränsat kända trakiska språket är intressant nog ett indoeuropeiskt satemspråk, många hundra år före slavernas ( satemspråk) ankomst till Balkan. Det uppges ha vissa nära beröringspunkter med litauiskan.

Skriv svar