Sida 1 av 1

Vedåtgång i fyrtornet i Alexandria?

Postat: 9 februari 2021, 19:03
av Jerrark
I avsnittet om Alexandria, i TV-serien "Historiens megastäder", omnämns det berömda fyrtornet på Faros. Tornet var ett av antikens sju underverk. I programmet sägs att det var i drift under hela 1700 år. Man kan ju bara spekulera i hur mycket ved (och i viss mån olja) som gått åt för att hålla dess eld brinnande mer eller mindre kontinuerligt i så många år. I programmet antyds att det borde ha gått åt hela skogar.

Dessutom skulle ju veden fraktas till fyren och lyftas eller bäras upp till själva bålet. I programmet nämns att man troligen hade en hiss i byggnaden för att få upp veden till själva bålet. Trappor ledde också upp till toppen. Ett flertal personer bodde också i själva fyren och såg till att allt fungerade.

Veden tycks ha kommit till Alexandria utifrån och fraktats dit med skepp.

Är någon bra på matte och kan ge en ungefärlig uppskattning av hur mycket ved som kan tänkas ha gått åt under tornets brukningstid? Eller finns det någon som redan gjort det och skrivit om det?

https://www.svtplay.se/video/29807070/h ... start=auto

Re: Vedåtgång i fyrtornet i Alexandria?

Postat: 10 februari 2021, 02:11
av Carl Thomas
Det behövs ingen stor eld för att den skall synas i mörker. Det borde räcka mer än väl med 5 kilo ved per timme nattetid.

Eldade man dagtid? Då borde man (?) ha mer rök än eld eftersom rök syns bättre än eld under dygnets ljusa timmar.

Nattetid blir det då 60 kilo x 365 dygn x 1700 år.

Gick det åt öika mycket ved dagtid så dubblas siffran.

Det blir då ca 120 kg ved per dygn = mindre än en halv kubikmeter. Det är ca 6 mansbördor per dygn när det gäller höjdmeter.

Ett skepp i veckan som levererade 3 kubikmeter ved skulle alltså räcka för att hålla elden brinnande dygnet runt.

Fyrtornetd höjd medförde att elden syntes långt. Den intresserade kan räkna på fyrtornets höjd kontra jordens sfär... ;)

Jag misstänker att man trott att ett stort bål skulle brinna nattetid - men det behövs alltså inte, en liten eld syns i princip lika bra som ett.bål nattetid på det avstånd som fyren var avsedd för. Speciellt med tanke på stt denna fyr var den enda ljuspunkten.

Thomas

Re: Vedåtgång i fyrtornet i Alexandria?

Postat: 11 februari 2021, 16:47
av jancro
Vill man ha mycket rök finns ju möjligheten att ha sur ved överst, som när den blivit torr tjänar som bränsle för ny sur ved. Röken kan bli kraftig, men ljus, det är ju mest vattenånga.
Jag misstänker att man kunde bättre än så, tornet låg ju i oljebältet. Tjärsand och liknande över elden ger kraftig mörk rök.
( För att få elden i en liten eldkorg idag att brinna fordras minst tre vedstycken, helst fyra eller fler. Men jag misstänker att en sådan är något underdimensionerad.) :)

Re: Vedåtgång i fyrtornet i Alexandria?

Postat: 11 februari 2021, 18:33
av Carl Thomas
För att en eld skall brinna behövs 2 "vedträn"- de ger varandra den stödvärme som behövs för att eld skall brinna. Ett ensamt vedträd brinner inte, det slocknar, ( det är därför som man hittar förkolnade träbitar i eldstäder, de har alltså legat ensamma - och slocknat. Man skall alltså maka elden, dvs flytta ihop veden. Gör man det brinner all ved upp - och sedan makar man glöden, kvar blir då bara lite fin aska -'och man utnyttjar all lagrad energi i veden.

Thomas

Re: Vedåtgång i fyrtornet i Alexandria?

Postat: 11 februari 2021, 23:16
av Yngwe
Kraftigt underdimensionerat Thomas. Du räknar med en eld i marknivå. Här talar vi om en eld som för att synas är på ett fritt plan på nära hundra meters höjs vid kusten. Det är ingen liten eld med 30 cm långa vedträn utan en rejäl brasa som inte blåser bort av havsvindar utan hinder. 5 kilo räcker ingen vart, siffran lär ha varit tiofaldig eller mer. 5 kilo i timmen hade räckt med en man, I praktiken 3 man för att hålla i gång dygnet runt. Fyrtornet är fullt med boendekvarter för folk som ska hålla brasan igång, de har säkert slitit med att mata en brasa med meterstockar för att hålla det hela igång

Som sagt, en liten brasa syns långt, men den måste synas över eldstadens rand, och det innebär fritt blås för vinden, och då går det åt bränsle utan dess like.
.

Re: Vedåtgång i fyrtornet i Alexandria?

Postat: 12 februari 2021, 00:00
av Kungsune
Man får iofs ta med i beräkningen att man använde bronsspeglar så elden behövde inte synas direkt.

Re: Vedåtgång i fyrtornet i Alexandria?

Postat: 12 februari 2021, 00:06
av Yngwe
Oavsett Kungsune, så är elden under fri vind på 100 m höjd. På inget vis jämförbart med en brasa i marknivå

Re: Vedåtgång i fyrtornet i Alexandria?

Postat: 12 februari 2021, 11:16
av jancro
Jag tänker mig någon form av eldkorg, syns åt alla håll, men fordrar ved, glöden och askan faller nedåt. Den bör ha haft rörliga ? vindskydd, på natten mot land , på dagen egentligen i alla riktningar vid rökproduktion, lyfter även röken.

Re: Vedåtgång i fyrtornet i Alexandria?

Postat: 12 februari 2021, 12:51
av Kungsune
https://i.pinimg.com/236x/70/7b/ed/707b ... ntique.jpg

Under antiken fanns slika oljelyktor helt skyddade av glas.
Kanske man skalade upp det?

Hade man en konvex spegelpelare i mitten måste ju ljuset komma från flera omgivande källor. Kanske några stora oljelampor?

Re: Vedåtgång i fyrtornet i Alexandria?

Postat: 23 april 2021, 16:31
av jancro
I ett tv-program för ett tag sedan, nämndes att man dagtid använde solen som ljuskälla och reflekterade ljuset med hjälp av bronsspeglar.