Frågan är vilka som höll fast vid hedendomen? Eliten eller vanligt folk?

Här kan du diskutera historiens religioner.
Artesien
Inlägg: 22
Blev medlem: 14 januari 2018, 13:09

Re: Frågan är vilka som höll fast vid hedendomen? Eliten eller vanligt folk?

Inlägg av Artesien » 1 februari 2019, 15:03

Det var på medeltiden! Där fanns ingen skillnad mellan det övernaturliga och det världsliga. En bra bild hur det kan ha sett ut får ni här när Godefroy de Malfetes väpnare varnar för häxan från Malcombe och hur de Malfete svarar på väpnarens besvärande feghet.

https://www.youtube.com/watch?v=EzatZPC-C0M

I nästa scen pågår en helt vanlig svart mässa ledd av en led häxa som givetvis står I förbund med djävulen och som en kristen krigare givetvis inte är rädd för och med Guds hjälp besegrar.

https://www.youtube.com/watch?v=oOMkUIziAbo

Som antytts ovan av andra – samhällseliten övergår till kristendomen. Det sker stegvis – i Upplanden en aning senare än i rikets centrala delar och det är samhällets elit som driver på. Förmodligen helt övertygade om de hade Gud med sig, bokstavligen, och att det var mest gamla gubbar och gummor på landet, kareler, vilda balter och annat löst folk som trodde på demoner (mycket farliga sådana). Hela samhället genomsyrades av korstågsdrömmar och risken för att brinna i helvetet under en evighet fick rikt folk i hela Västeuropa att bygga väldiga katedraler, hålla horder av munkar med mat och ofta mycket imponerande husrum för att inget annat göra än att be. Fattigt folk gjorde vad de kunde och antalet fantastiska stenkyrkor byggda av bönder, arbetare och lösdrivare för Jesu skull är enormt. Klart där fanns cyniker. Och folk var inte dumma – demonerna, trolleriet och mystiska väsen i skogar och åar var ju på riktigt – klart dom hedgade.

Artesien
Inlägg: 22
Blev medlem: 14 januari 2018, 13:09

Re: Frågan är vilka som höll fast vid hedendomen? Eliten eller vanligt folk?

Inlägg av Artesien » 1 februari 2019, 15:33

Ett litet tillägg:

Skillnaden mellan hur greven av Montmirail, Godefroy de Malfete, och hans väpnare Jacqouille la Fripouille ser på den farliga häxan ger en bra illustration på hur eliten och vanligt folk kan ha hanterat det övernaturliga. Båda var givetvis djupt troende kristna. Båda tvivlar inte en sekund på att häxan finns, kan trolla och är ond. Emmertid är Fripouille livrädd för häxan medan Montmirail har sin plikt som kristen krigare att fysiskt kämpa mot det onda och gör det.

I en annan klassisk scen i filmen (Les Visiteurs om någon av de yngre medlemmarna händelsvis missat detta mästerverk från tidigt 90-tal) möter riddaren och hans väpnare en färgad brevbärare som de kallar saracen och attackerar utan att tveka. Efter att de besegrat brevbärarens bil tackar de Gud för segern. Givetvis.

Jag tror det är lätt att glömma hur närvarande det metafysisa var i den fysiska vardagen under högmedeltiden för att inte tala om tiden innan. Jag besökte en del riktigt gamla svenska kyrkor i somras bla Hilleshögs kyrka på Färingsön i Mälaren och som byggdes på 1170-talet. Ett verkligt litet smycke till kyrka! Jag kan inte tänka mig annat än att de som lät bygga denna vackra kyrka, hög som låg, var djupt troende och stolta över sin kyrka. Denna kyrka var vacker och låg väl till både då som nu.

Bäckahästen
Inlägg: 1673
Blev medlem: 30 april 2015, 22:45
Ort: Blekinge

Re: Frågan är vilka som höll fast vid hedendomen? Eliten eller vanligt folk?

Inlägg av Bäckahästen » 2 februari 2019, 05:59

karlfredrik skrev:Det är svårt att mäta religioinstillhörighet. Exempelvis, vem av dessa tre är kristen?:
1. Manlig medlem av svenska kyrkan, går i gudstjänst 1 advent, annars sekulär
2. Ett syskonpar, pojke och flicka, inte med i kyrka, men tror på Gud
3. Uttalad ateist, ej med i svenska kyrkan, men som ber till Gud vid en kris (som i filmen Linas Kvällsbok)
Ännu svårare på tusentalet, när folk deltog i religiös aktivitet "för säkerhets skull" ifall deras egen religion skulle misslyckas.
Om någon är kristen eller inte avgörs om personen tror på Kristus och det kan endast den medmänniskan själv avgöra, ingen annan. :D

karlfredrik
Inlägg: 699
Blev medlem: 30 april 2015, 22:51

Re: Frågan är vilka som höll fast vid hedendomen? Eliten eller vanligt folk?

Inlägg av karlfredrik » 2 februari 2019, 16:29

Just därför är det svårt att uppskatta antalet kristna under vikingatid och medeltid. Gravarna finns, men hur månjga oupptäckta vikinga/medeltidsgravar kan det finnas på landsbygden?

Skriv svar