Bolmört

Här kan du diskutera historiens religioner.
anganatyr
Inlägg: 2541
Blev medlem: 16 april 2015, 17:58
Ort: Blekinge

Bolmört

Inlägg av anganatyr » 24 juni 2018, 19:39

Läste just en intressant artikel i Populär arkeologi om hallen från Ströja i Östergötland. I nr 3/2018 på sidan 28 står det följande:
I hallhuset gjorde vi en del speciella fynd, som en svärdslipningssten och glasfragment både från en grön snartemobägare och från en blå snabelbägare. Dit räknar vi också en stor mängd utsorterad bolmört som vid makrofossilanalysen påträffades vid härden. I dag är bolmört främst en ängsväxt som de flesta av oss inte känner annat än till namnet. I äldre tider var växten symbolladdad och omgärdad av mystik. Bolmört innehåller ämnen som kan vara lugnande och muskelavslappnande, men den kan även behandlas så att den ger hallucinationer.
Bolmörten användes säkert inom läkekonsten men även vid sejd, en sorts trolldom. Det kanske mest kända exemplet på dess rituella funktion är fyndet av en påse med bolmört som låg i en völvas grav utanför borgen Fyrkat på Jylland. Den tydligaste koncentrationen i en central härd i ett hallhus är en viktig pusselbit för att förstå vad som ägde rum i hallbyggnaden.