Vägar mot Lund

Här kan du fråga efter, rekommendera och/eller recensera böcker.
anganatyr
Inlägg: 3118
Blev medlem: 16 april 2015, 17:58
Ort: Blekinge

Vägar mot Lund

Inlägg av anganatyr » 16 juli 2018, 11:20

En kunnig och rikt illustrerad redogörelse för uppkomsten av Lunds domkyrka. Författarna skildrar det avancerade byggnadsförloppet och visar i sin studie att staden grundades tidigare än vad man hittills trott.

Harald Blåtand och Lund, källsprång och lera, kloster och slavar, oxar och stenblock, domkyrkans bergarter och stadens planläggning med käppar och rännor är några av de många byggstenar som sammanfogar innehållet i boken Vägar mot Lund. I denna antologi får vi till en början följa det lokala och internationella politiska spelet kring grundläggandet och utvecklingen av vad som blev det medeltida Danmarks ärkebiskopssäte och landets största myntort. Människorna, både de fria och de ofria, nås genom gravfynd, keramik och moderna analysmetoder.

Uppförandet av katedralen och dess föregångare följs från de geologiska förutsättningarna på platsen till byggandet av den ännu stående domkyrkan. De skånska stormännens långa erfarenhet av stora byggnadsprojekt tas upp till diskussion. Arbetsledning, arbetare, dragdjur, stentransportvägar, vagnar och andra delar i den stora och långa entreprenaden beskrivs. Utifrån stenanalyser i Lund leds vi till stenbrott i en stor del av Skåne. Boken visar olika vägar mot Lunds tidigaste historia men ännu finns spännande frågor som väntar på sina svar.

Redaktörer och författare till antologin Vägar mot Lund är Maria Cinthio och Anders Ödman. Texter har även skrivits av Lone Mogensen och Ulf Sivhed.
http://www.historiskamedia.se/bok/vagar-mot-lund/

Opager
Inlägg: 750
Blev medlem: 1 maj 2015, 09:04
Ort: Malmö

Re: Vägar mot Lund

Inlägg av Opager » 8 september 2018, 22:18

Här kommer min sammanfattning av boken i korthet:

-Det fanns en tidig träkyrka norr om nuvarande koret/högaltaret, i dagens Lundagård, med en kyrkogård.
-Denna träkyrka med sin kyrkogård är byggd ovanpå ett kulturlager.
-Här hittades stockkistor vid undersökningar på 1940-talet.
-En av dessa kistor har blivit dendrodaterade till 978 e.Kr.
-Nuvarande domkyrkan är byggd på äldre kulturlager så här har det funnits boplatser före domkyrkobygget.
-Under domkyrkan finns det rester av en stenbyggnad som man tidigare trodde var en föregångare till nuvarande domkyrkan men enligt boken är man inte lika säkra idag om detta.
-Stenen till den nuvarande domkyrkan kom först från Helsingborg och Ystad men den är till största delen byggd av sandsten från Höörområdet och denna råvara har transporterats till Lund på vägar, inte vatten.

Vktigast! Lund är äldre än den tidigare dateringen till 990 e.Kr.

Opager

anganatyr
Inlägg: 3118
Blev medlem: 16 april 2015, 17:58
Ort: Blekinge

Re: Vägar mot Lund

Inlägg av anganatyr » 9 september 2018, 12:53

Tack för recensionen Opager.

Opager
Inlägg: 750
Blev medlem: 1 maj 2015, 09:04
Ort: Malmö

Re: Vägar mot Lund

Inlägg av Opager » 9 september 2018, 18:18

Tack. Det var ingen recension eftersom det är över min nivå men boken handlar om projektet Lund och att Lund och Uppåkra kan ha funnits samtidigt under slutet av 900 e.Kr.

Opager

Skriv svar