Ny bok om järnålderns symboler och dolda budskap

Här kan du fråga efter, rekommendera och/eller recensera böcker.
Jerrark
Inlägg: 501
Blev medlem: 7 oktober 2015, 15:20

Ny bok om järnålderns symboler och dolda budskap

Inlägg av Jerrark » 25 november 2022, 00:42

Arkeologen Kent Anderssons nya bok har titeln Järnålderns symboler och dolda budskap. Låter spännande. Någon här som läst den?
"Arkeologiska föremål och fynd kommer alltid att ruva på hemligheter", skriver Kent Andersson inledningsvis i denna välillustrerade, faktafyllda och ledigt berättade historia från den långa järnåldern.

Fokus ligger naturligtvis på Sverige med de nutida gränserna. Fynden är rikliga. Banden till Romarriket och till den islamiska världen fanns redan då fynden berättar. Författaren introducerar både hemligheter och gåtfulla symboler.

Vad avslöjar fynden? De olika mynten, runinskrifterna, de fester som anordnades och vad som bjöds? Hur gjordes guldringar, bältspännen, svärdsfästen hur fick man fatt på guldet och silvret? Här har man grävt fram verkstäder, men vad tillverkades? Och varför gjordes de olika gravarna, där ibland den döda kroppen brändes, ofta tillsammans med både tjänare och husdjur.

Och hur såg mötet ut för nordborna inför det skrivna språket? Vad berättar runstenarnas budskap om och hur förändrades det? Offer gjordes i sjöar och våtmarker av dåtidens människor varför och med vad?

Här finns mängder av frågor, många tänkbara tolkningar. Lämningar skvallrar om vida kontakter. Bildmaterialet är storartat och läsningen fascinerande. Järnålderslivet kommer närmare.

Kent Andersson, bosatt i Uppsala, docent i arkeologi och författare till en rad populärvetenskapliga böcker om bl.a. järnåldern, senast Järnålderns djur (2021). Under många år arbetade han vid Historiska museet i Stockholm.
https://www.bokus.com/bok/9789189065338 ... a-budskap/