TV-serie om klostrens historia

Här kan du diskutera filmer och tv-program som rör arkeologi och historia.
Jerrark
Inlägg: 210
Blev medlem: 7 oktober 2015, 15:20

TV-serie om klostrens historia

Inlägg av Jerrark » 9 februari 2021, 13:13

Brittisk TV-serie om klosterhistoria

Klostrens tusenåriga historia

Avsnitt 1: Hedningar till vikingar

Idag fungerar klostren som en fristad från dagens stressiga samhälle, en lugn oas för eftertänksamhet. Men förr i tiden så var klostren samhällets hjärta. Där skapades världsbilden, konsten och kunskapen åt befolkningen. Och senare även en maktfaktor som utmanade staten. Här är klostrens långa och dramatiska historia berättad - från gömställen för ensliga munkar till verkliga maktcentrum för samhällets utveckling. Del 1 av 3.
https://www.svtplay.se/video/20422675/k ... urce=tv.nu
Avsnitt 2: Från vikingarna till 1400-talet

Från att ha varit maktcentrum förvandlades klostren till nästen för korruption och synd när medeltiden gick mot sitt slut. Idag fungerar klostren som en fristad från dagens stressiga samhälle, en lugn oas för eftertänksamhet. Men förr i tiden så var klostren samhällets hjärta. Där skapades världsbilden, konsten och kunskapen åt befolkningen. Och senare även en maktfaktor som utmanade staten. Här är klostrens långa och dramatiska historia berättad - från gömställen för ensliga munkar till verkliga maktcentrum för samhällets utveckling. Del 2 av 3.
https://www.svtplay.se/video/20422723/k ... start=auto
Avsnitt 3: Sekulärt samhälle

På 1400-talet ägde klostren en tredjedel av Englands mark. Men efter att ha dominerat samhället i över 1000 år förlorade de plötsligt allt på bara några år. Från tung maktposition till att klostrens makt upplöstes under Henrik VIII - här är deras långa och dramatiska historia berättad. Var det på grund av en girig monark som inte tålde klostrens rikedomar eller för att den korrupta och förlegade institution till slut behövde raseras? Del 3 av 3.
https://www.svtplay.se/video/20566904/k ... start=auto