Arkeologisk utgrävning i Sankta Maria kyrka i Åhus

anganatyr
Inlägg: 2541
Blev medlem: 16 april 2015, 17:58
Ort: Blekinge

Arkeologisk utgrävning i Sankta Maria kyrka i Åhus

Inlägg av anganatyr » 29 maj 2018, 20:59

Plötsligt hittade man oväntade skelettdelar och en okänd träkista när kyrkan skulle renoveras. Det ledde till en stor arkeologisk utgrävning av Sankta Maria kyrka i Åhus.

Tidigare har man hittat en stor gravhäll som man visste fanns men inte exakt var i kyrkan. Det handlar om hällen som tillhör 1600-talsprosten Peder Pedersens och hans fru Dina Hansdotters grav.

Det hittades under en stengolv som lades vid den senaste stora renoveringen 1905 och en massa grus och jord. Nu har man också hittat skeletten efter två kroppar - en man och en kvinna som sannolikt är Peder och Dina.

– Det är verkligen speciellt att gräva ut en grav när man vet vilka som ligger i den, säger arkeologen Ylva Wickberg.

Hon kallades in först sedan man hittat en okänd likkista i kyrkan.

Över huvudtaget har renoveringen, som alltså nu också är en arkeologisk utgrävning, bjudit på många oväntade fynd.

T ex en okänd gravhäll som tillhör Christofer Andersen, en av de sista borgmästarna innan Åhus förlorade sina stadsrättigheter 1617, och hans fru Kristine Pedersdotter.

Där har man också hittat en trärulle från samma sekel som använts för att rulla de enorma gravhällarna på plats.

– Och vem vet om det ligger fler okända kistor bredvid den träkistan som först hittades, säger kyrkoherden Magnus Tyche.

Men mest överraskande så här långt är nog ändå resterna av prostparet Pedersen & Hansdotter där man gräver ut just nu. Ovan kropparna ligger krossade kistor. Och om det finns ytterligare lager under gravkammaren återstår att se.

– Det man vet från ett gammalt brev som finns bevarat är att detta tidigare var en familjegrav som prosten Pedersen tömde och lade beslag på för egen del, säger Magnus Tyche.


https://sverigesradio.se/sida/artikel.a ... el=6946594