Utgrävning på Tureborg

1520 - Nu
Anton
Inlägg: 32
Blev medlem: 2 maj 2015, 22:39

Utgrävning på Tureborg

Inlägg av Anton » 15 maj 2015, 12:04

Bild

http://bohuslaningen.se/nyheter/uddeval ... der-helgen
Tureborgen undersöks under helgen

UDDEVALLA I helgen genomförs en samtidsarkeologisk undersökning av Tureborgen.

Bakom undersökningen står Sällskapet Tureborgen och arkeologstudenten Jienny Gillerstedt. Hon kommer tillsammans med fyra andra arkeologer, Anton Larsson. Emma Nordlander, Liv Westring och Maria Persson ska undersöka Tureborgen. Undersökningen börjar på lördag och avslutas på söndag.

– Vi kommer att koncentrera oss på ingången till pelarsalen. Vi ska försöka göra den mer tillgängligare. I samband med Sällskapet Tureborgens vårröjning kommer vi därför undersöka fyllningsmaterialet och hoppas på att kunna hitta byggnadsmaterial i form av tegel, kakel, glas och träd, som vi senare kan analysera, säger Jienny Gillerstedt, som också är projektledare i undersökningen.

Syftet med undersökningen är att säkra materiella spår då gången är igenfylld av rasmassor från branden 1950.

– Men vi vill också öka tillgängligheten för människor. Vi vill att fler personer ska kunna ta sig in i pelarsalen.

Jienny Gillerstedt ser fram emot undersökningen.

– Det ska bli jättespännande. Vi är oerhört nyfikna över vad vi kommer att hitta i helgen. Det är en spännande plats att undersöka och vi hoppas kunna mycket spännande saker. Det som är så roligt med samtidsarkeologiska undersökningar är att man kan få ett tillfälle att möta människor, som fortfarande har ett levande minne och färska erfarenheter från platsen, det ger ett helt annat liv i det arkeologiska materialet, säger Jienny Gillerstedt.

Enligt Gillerstedt har Tureborgen ett stort lokalt engagemang.
Jag har tidigare skrivit om Sällskapet Tureborgen, Ture Malmgren, och hans borg, här på forumet.

Nu ska jag och Jienny Gillerstedt som även hon är medlem i Sällskapets styrgrupp, utföra en mindre samtidsarkeologisk utgrävning tillsammans med ett antal andra arkeologer, med utrustning inlånad från Bohusläns museum. Utgrävningen är snarast en schaktövervakning. Det som ska utföras är att vi ska frilägga en igenmurad och igenrasad gång, vilken leder in till borgens pelarsal. Pelarsalen är idag endast tillgänglig genom två mindre hål.

Förhoppningsvis kommer jag kunna lägga upp många bilder från utgrävningen här, och när vi väl får skrivit den slutgiltiga utgrävningsrapporten kommer jag ladda upp den här också.

Den som har Facebook kan följa det hela på vår FB-sida: https://www.facebook.com/groups/sallskapettureborgen/

anganatyr
Inlägg: 3126
Blev medlem: 16 april 2015, 17:58
Ort: Blekinge

Re: Utgrävning på Tureborg

Inlägg av anganatyr » 15 maj 2015, 21:32

Du ligger inte på latsidan Anton. Ytterligare en grävning!! :D

Anton
Inlägg: 32
Blev medlem: 2 maj 2015, 22:39

Re: Utgrävning på Tureborg

Inlägg av Anton » 17 maj 2015, 20:53

anganatyr skrev:Du ligger inte på latsidan Anton. Ytterligare en grävning!! :D
Det blir faktiskt tre till, plus ytterligare en vecka på Björn, innan sommaren är över.

Nu är de två dagarna utgrävning över. Mycket givande helg. Vi har - som vi trodde - mycket, mycket långt kvar tills gången är totalt utrensad (är ett antal meter djupt, varav vi kommit kanske en halvmeter och lite till under den konstgjorda markytan). Däremot har vi gjort stora mängder fynd, och lokaliserat en väldigt intressant struktur. En hel del besökare lyckade ta sig upp på berget, och både hjälpte till med arbetet och visades runt. Bra resultat överlag, trots att jag blev helt täckt i sot och aska från den stora branden 1950. Arbetet utfördes i schaktet vi skapade med både gotlandshacka, skärslev och spade - fynd plockades både på plats, och vid sållning längre bort. Samtliga redskap lånade från Bohusläns Museum.

De huvudsakliga fynden är naturligtvis byggnadsmaterial, då gången igenfyllts med rasmassor från borgen, och ursprungligen var belägen under den. Extremt stora mängder tegelsten, ofta krossat, natursten som använts i byggandet, cementfragment, kalkputs, murbruk, och så vidare. De fynd som framförallt sparats på mer i detalj inkluderar spik (små och stora, i stora mängder), fragment av glaserat tegel (troligtvis från borgens kakelugnar), zink- och plåtbitar med tydlig brandpåverkan, järnbeslag, små bitar fönsterglas, och så vidare.

Andra fynd relaterade till hur borgen använts. De som mest av allt fångade mitt intresse var fragment från en knoppölsflaska, vilken vi lyckats datera till 1910-tal, och tre stycken patronhylsor. Vi har inte identifierat dessa, men det absolut mest troliga scenariot är att de är från övningar under andra världskriget, då soldater från en närliggande luftvärnsanläggning var förlagda i borgen.

Den ovan nämnda strukturen är det mest intressanta av allt. En provgrop drogs inne i det huvudsakliga schaktet, för att undersöka ett visst område där muntliga källor angett att det ska ha gått en hemlig gång. Tureborgs hemliga gånger nämns ofta i litteraturen från tidigt 1900-tal och framåt, men vi har tidigare inte haft några materiella bevis för dem. Folk som var barn på 1940-talet, före branden, och lekte i borgen har även de berättat om vissa gångar. En av dessa ska ha börjat i just det område vi arbetat med att gräva ut, och via en mycket smal passage passserat upp till andra våningen, in i en sovrumsgarderob. Efter mycket grävande lyckades jag till slut få fram tre stycken trapsteg, som leder i precis rätt riktning. En av de muntliga informanterna dök upp under arbetets lopp, och bekräftade att vi hittat rätt.

Arbetet med att gräva ut området fortsätter förhoppningsvis senare i sommar, och denna grävningen följs upp inom obestämd tid av en skriftlig rapport.


Bild


Bild

Bild

Bild

anganatyr
Inlägg: 3126
Blev medlem: 16 april 2015, 17:58
Ort: Blekinge

Re: Utgrävning på Tureborg

Inlägg av anganatyr » 17 maj 2015, 20:58

Supersnygga foton Anton!

Anton
Inlägg: 32
Blev medlem: 2 maj 2015, 22:39

Re: Utgrävning på Tureborg

Inlägg av Anton » 22 maj 2015, 14:30

Jienny hittade Tures hemliga lönngång

UDDEVALLA Den hemliga gångens öppning är hittad. Nu är bara frågan var den slutar: På Norra Drottninggatan, Villa Elfkullen eller i Ture Malmgrens sovrum?

Det mest troliga är att det är det sista alternativet, i Ture Malmgrens sovrum i borgen. Men det får framtiden utvisa. Till dess gläds Jienny Gillerstedt över att hon hittat trappan till den hemliga gången, som hon fått berättat för sig, men inte hittat. I helgen gjorde hon fyndet.

– Vi började gräva lite längre in, men där hittade vi inget. Så fortsatte vi här, säger hon och pekar. Där stötte vi på en slags träavsats.

Arkeologstudenten Jienny Gillerstedt och hennes kollegor Anton Larsson, Emma Nordlander, Liv Westring och Maria Persson genomförde sin utgrävning i helgen. Syftet var att få fram ingången till pelarsalen, en välbevarad sal i borgen. Så att de hittade trappan till den hemliga gången var bonus.

– Jag har fått berättat för mig att den skulle finnas, men man vet ju aldrig med sådana här utgrävningar, säger Jienny.

Nu ligger tre trappsteg framgrävda under jordmassorna. Det är svart, sotig jord som legat över ingången ända sedan branden som ödelade Tureborg 1950. Jienny har sökt material om borgen och fått berättat för sig att den här gången skulle finnas.

– Men de som har berättat har sagt att det var en bred gång in till pelarsalen och att trappan var bredvid. När vi började gräva såg vi hur smalt det var och trodde inte att trappan fanns där. Förklaringen till det är nog att de som berättat om gången var barn när de var här, så perspektivet har ändrats, säger Jienny.

Förutom den hemliga gången hittade arkeologerna delar av en ölflaska. Flaskan har de kunnat datera till 1910-talet. Så kanske har Ture Malmgren själv suttit och halsat ur pavan. Han lär ju ha varit en man som njutit av livets goda. De hittade också en parfymflaska från samma tid. Så han doftade kanske gott av sin parfym, Ture, när han satt och njöt av sin öl och utsikten över lilla Uddevalla.

Arkeologerna hittade också mängder av spik och bränt byggmaterial efter branden. Materialet som hittades ska ställas ut på Bohusläns museum i deras sommarutställning som öppnar den 6 juni, berättar Jienny.

Jienny Gillerstedt tycker det är spännande att dokumentera Tureborgs historia, men även intresset för borgen i dag.

– Det kom massor med folk hit under helgen, så man ser att borgen har en funktion även nu.

Jienny har själv ett långt förhållande till borgen, då hon sprang runt och lekte här själv som barn. Hon håller på att skriva en masteruppsats och där speglar hon olika generationers upplevelser av Tureborg. Och hon kan se att generation efter generation har ett förhållande till borgen, från barndomsupplevelser till ungdomsfester och därefter promenader med nästa generation och sedan också med barnbarn.

Vid utgrävningen hittade arkeologerna också en hel del sprayfärg, som visar att borgen också sedan ganska lång tid tillbaka varit, och är, en plats för graffitimålare.

– Det är också en tidstypisk sak, säger Jienny.

Till sommaren ska arbetet med att gräva fram ingången till pelarsalen fortsätta. Då hoppas Jienny också att man kan hitta mer av den hemliga gången.

– Det finns egentligen hur mycket som helst att gräva fram här, säger hon. Och det är oerhört spännande att se vad man hittar här.

Och vem vet, kanske hittar de den mytomspunna gången, som ska leda till Bohusläningens hus på Norra Drottninggatan eller den som sägs gå till Villa Elfkullen?
http://bohuslaningen.se/nyheter/uddeval ... a-lonngang

Media har inte fått alla fakta rätt, men helt okej artikel ändå.

Skriv svar