Harald Blåtands Guldplakett och grav

500 f.Kr. - 1066
Historikus
Inlägg: 1059
Blev medlem: 9 januari 2017, 16:43
Ort: København

Re: Harald Blåtands Guldplakett och grav

Inlägg av Historikus » 10 april 2020, 17:11

Mio Nielsen skrev:
9 april 2020, 16:52
Og han ved også, at jeg ytrer mig om "danefæ", hvilket jeg ikke selv har nogen erindring om.
Mio Nielsen skrev:
13 augusti 2016, 12:46
Prisen: Nationalmuseet er vant til at erhverve danefæ for metalprisen.
Hej Mio, jeg ser du anvender den lidt ældre term "ytre". Her skal jeg hjælpe dig lidt med hukommelsen. Som du ser refererer du allerede 13 august 2016 til 'danefæ'. Men det er jo også snart længe siden ;)

Jeg håber på at mine info omkring Nationalmuseet, Danefæ og Rigsarkivet har skabt lidt afklaring hos dig. Fortsat god påske.

Historikus
Inlägg: 1059
Blev medlem: 9 januari 2017, 16:43
Ort: København

Re: Harald Blåtands Guldplakett och grav

Inlägg av Historikus » 10 april 2020, 18:20

Sven R skrev:
5 november 2019, 11:23
Fyra svenska har redan tackat nej. Misstänker att de varit i kontakt med danska institutioner som hela tiden motarbetat oss å det grövsta.
Mio Nielsen skrev:
8 november 2019, 21:48
"Hvorfor antyder Nationalmuseet at plaketten er uægte eller uinteressant eller begge dele?" De kan jo ikke mene det oprigtigt, da de aldrig har haft den til undersøgelse.
Bäckahästen skrev:
11 november 2019, 06:33
Jag tycker också att detta är fruktansvärt. Att en institution med det anseendet kan göra så. Otroligt tråkigt och oproffitionellt.
Mio Nielsen skrev:
11 november 2019, 15:31
Sven er jo ikke sikker på, at han er genstand for Nationalmuseets forfølgelse. Det er en teori - foreløbig ubekræftet.
Sven R skrev:
29 november 2019, 12:52
Nja, det finns ju i denna sorgliga historia också en annan dansk institution involverad, det danska Rigsarkivet. Tomas har ju velat träffa Rigsarkivet för att visa guldplattan och dessutom visa upp det enormt stora dokumentmaterial som finns om detta fynd, alltsedan det hittades 1841 och sedan när hans farfar och dennes bror blev visad till platsen av den lokale prästen. Rigsarkivet har emellertid inte varit det minsta intresserad att ta del av materialet.
Som dansker bliver jeg naturligvis lidt trist når jeg på et svensk-drevet forum læser, at danske institutioner som Nationalmuseet og Rigsarkivet skulle opføre sig dubiøst. Denne tråd blev oprettet af Opager 2. maj 2015 - det er snart 5 år siden.

I al den tid er det ikke lykkedes projektgruppen (ejere, interessenter, etc. ??) bag Wiejkowo-fundet, at få skabt en bæredygtig kontakt til relevante danske forskningsinstitutioner. Det vigtigste objekt i dette fund er Harald Blåtands guld-plakette og en styringsgruppes fornemste opgave skulle man mene var, at få verificeret dette objekt. Essentielt skulle der allerede nu foreligge en blåstempling fra Nationalmuseet omhandlende plakettens proveniens, datering samt historiske kontekst fra fundområdet. En forudsætning er at projektgruppens belæg er fyldestgørende.

Hvorfor er det ikke sket? Hvad er årsagen? Er der begået fejl? Og hvorfor denne rygtespredning?

Jeg har de sidste 20 år haft tæt kontakt til mange institutioner grundet min interesse for bl.a. vikingetid, numismatik og runologi - og selvom jeg er amatør, har jeg altid fået en fyldestgørende tilbagemelding.
Jeg skal selvfølgelig ikke gøre mig klog på, hvad det er ved projektet der blokerer - bl.a. grundet manglende indsigt. Men at oprette, drive og gennemføre projekter er en del af min akademiske uddannelse og baggrund.

Bäckahästen
Inlägg: 1787
Blev medlem: 30 april 2015, 22:45
Ort: Blekinge

Re: Harald Blåtands Guldplakett och grav

Inlägg av Bäckahästen » 12 april 2020, 14:21

Sven R skrev:
22 maj 2015, 22:49
Arbetet med att finna sanningen bakom guldplattan går vidare. Vi var t.ex. en grupp som i dag besökte Lars O. Lagerqvist i Kristianstad, en av de främsta numismatikerna i Norden, för att visa föremålet. Ni kan gå in på Wikipedia och se hans referenser, de är inte dåliga:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lars_O._Lagerqvist
Han, liksom vi, häpnar över hur man från vissa håll behandlat ärendet. Lars har tagit del av min utredning. Denna utredning har skapat många frågetecken som måste besvaras om man på ett seriöst sätt ska anse föremålet vara en förfalskning. Dessa frågor nonchaleras emellertid helt av de som tvärsäkert och utan att ens ha sett föremålet vidhåller (baserat på endast några få personers personligt tyckande): ”Detta är en förfalskning. Inga övriga kommentarer är nödvändiga!” Ursäkta, men sådana uttalande har inget med forskning att göra. Man skäms över hur lättvindigt vissa genom enbart tyckande och uppenbart utan kunskaper i ärendet och utan motiveringar kan ge så tvärsäkra svar. Då är det tryggt att tala med en så kunnig och klok person som Lars. Han menar att det ännu inte är något som framkommit som stödjer att föremålet är en förfalskning. Föremålet är dock ett arkeologisk lösfynd och som sådant kommer vi troligen aldrig att helt säkert kunna fastställa äktheten. Men sannolikheten är än så länge stor att det är från Haralds tid.
Min utredning finns att ladda ner här:
https://www.academia.edu/9522410/Ett_un ... s_tid_2015
Eftersom det från danskt håll sagts att det är en förfalskning innan de ens sett föremålet till att börja med. Sven har ju redan redovisat detta flera gånger i tråden. Det finns ju flera inlägg där Sven förklarar de olika turerna. :shock:

Historikus
Inlägg: 1059
Blev medlem: 9 januari 2017, 16:43
Ort: København

Re: Harald Blåtands Guldplakett och grav

Inlägg av Historikus » 13 april 2020, 14:58

Artiklen: Ett unikt objekt från Harald Blåtands tid? (2015)

Hej Bäckahästen, jeg har naturligvis læst artiklen du refererede til.
Historikus skrev:
10 april 2020, 18:20
Det vigtigste objekt i dette fund er Harald Blåtands guld-plakette og en styringsgruppes fornemste opgave skulle man mene var, at få verificeret dette objekt. Essentielt skulle der allerede nu foreligge en blåstempling fra Nationalmuseet omhandlende plakettens proveniens, datering samt historiske kontekst fra fundområdet. En forudsætning er at projektgruppens belæg er fyldestgørende.
Artiklen side 2: skrev:Föremålet har, om det är äkta, således ett alldeles speciellt förhållande till den person som det är avsett att framhålla.
Artiklen side 12: skrev:Plattan, om den är äkta, hör med en sannolikhet som gränsar till visshet hemma i slutet av hans levnad, troligen tillkommen i samband med hans död.
Som det ses af eksemplerne nævnes ordet äkta kun to gange i hele artiklen og der gøres intet forsøg på at opliste belæg for at netop guld-plaketten (föremålet) skulle være ægte?

I stedet anvendes en omvendt bevisbyrde, hvor der fokuseres på at forklare, hvorfor guld-plaketten (föremålet) ikke er en förfalskning. Ordet förfalskning anvendes 11 gange i artiklen.

Artiklen slutter af således (side 13):
Citat:
”Artikeln har försökt lyfta fram uppgifter som kan ge perspektiv på det nyfunna guldföremålet. I intet fall har det kunnat påvisas att den information som nu är tillgänglig från både äldre som yngre sakuppgifter skulle stödja en tanke på att föremålet skulle vara en förfalskning".

"En besvärande omständighet är dock att föremålet måste betraktas som ett arkeologiskt lösfynd. I och med att det inte finns en obestridlig och säker redogörelse över när själva jordfyndet grävdes fram är det bara att konstatera att det alltid kommer att finnas en osäkerhet om äktheten även om mycket pekar på att vi här står inför ett unikt fynd som dessutom skulle kunna utpeka platsen för Harald Blåtands grav”.

Opager
Inlägg: 750
Blev medlem: 1 maj 2015, 09:04
Ort: Malmö

Re: Harald Blåtands Guldplakett och grav

Inlägg av Opager » 13 april 2020, 20:56

Historikus:

Jag har svårt att förstå vad du menar med omvänd bevisning. Sven har jobbat med att undersöka guldplattans proveniens på samma sätt som målningar hanteras. Nu handlar detta inte enbart om plattan och om den är en förfalskning eller inte utan om Harald Blåtands grav har hittats eller inte nere i Wiejkowo.

Plattan är värderad av försäkringsbolag till ett stort belopp och den är undersökt för att säkra en datering.

Ta en öppen debatt om frågan istället för gå som katten kring het gröt, som vi säger i Sverige.

Opager

fileoscar
Inlägg: 256
Blev medlem: 21 september 2015, 20:11
Ort: Nässjö
Kontakt:

Re: Harald Blåtands Guldplakett och grav

Inlägg av fileoscar » 13 april 2020, 23:49

För min del har jag inga bekymmer med äktheten då jag köper Svens övertygande argumentation i den delen.

Jag skulle t o m till nöds kunna svälja att plaketten härrör från en grav avseende Harald. Däremot har jag lite svårare att tro att graven skulle stå beredd för hans räkning i en kyrka grundad av honom (och därmed före hans död). Han var en flitig byggherre runt 980 men då handlade det om utövande av makt inom Danmark. Men betydligt värre att styra uppbyggnaden av en kyrka intill Wolin som tillhörde Boleslavs domäner. Och Boleslav var väl snarare bundis med Sven Tveskägg än dennes fader. Men möjligt att jag missat något i den här tråden som skulle tala för det och är i så fall tacksam om någon kan uppdatera mig på sådana faktorer.

När det gäller Haralds flykt och död så vill man ju gärna tro på Adam av Bremen. Han kunde vara tendentiös i religiösa frågor men annars rätt ute i det mesta. Dock måste uppgiften om att Harald flydde till Jumne bygga på en andrahandsuppgift (Estridsson?) med viss osäkerhet kring. För min del känns det märkligt att han valde Jumne när han flydde från en strid mot jomsvikingar.

Edit: Fel av mig betr Boleslav. När Harald dör regerar ju Mieszko fortfarande. Så om de hade någon form av allians (finns olika uppfattningar om det har jag förstått) - två kristna regenter emellan - så kanske möjligt om än långsökt....

fileoscar
Inlägg: 256
Blev medlem: 21 september 2015, 20:11
Ort: Nässjö
Kontakt:

Re: Harald Blåtands Guldplakett och grav

Inlägg av fileoscar » 14 april 2020, 08:41

Tillägg: Jag utgår alltså från att jomsvikingarna över lag stod på Sven Tveskäggs sida just vid tillfället för dennes uppgörelse med sin far. De verkar annars vara lynniga i sina allianser och agerade senare mot Sven. Enligt sagorna skulle Palna-Toke ha skjutit pilen som sårat Harald. Det kan väl vara si och så med det men indikerar ändå var sympatierna låg.

Historikern Lutz Mohr tror förstås att Styrbjörn Starke stod på Haralds sida och att denne lotsade den sårade kungen till Jomsborg.

På ett sätt låter det rimligt. Man kan läsa det som att ett skifte var på gång vid borgen. Att Palna-Toke fått ge sig för Styrbjörn. Denne hann dock aldrig styra någon längre tid eftersom Fyrisvallarna kom emellan. Istället ersattes sedan Toke av Sigvald Jarl som härförare över Jomsborg.

Men här får jag ändå inte ihop det. När Styrbjörn möter Erik Segersäll vid Fyris runt 985 så finns det tecken på att även en del av Haralds flotta deltar på Styrbjörns sida. Styrbjörn dör i slaget vid Fyrisvallarna. Och är sedan med och hjälper Harald 986. Hm...

Historikus
Inlägg: 1059
Blev medlem: 9 januari 2017, 16:43
Ort: København

Re: Harald Blåtands Guldplakett och grav

Inlägg av Historikus » 17 april 2020, 17:27

https://www.academia.edu/9522410/Ett_un ... s_tid_2015
Artiklen side 6: skrev:På guld-plakettens ene side står der:

+ARALD
CVRMSVN+
REX AD TAN
ER+SCON+I
VMN+CIV
ALDIN+

En trolig översättning ger följande resultat:
HARALD GORMSON KUNG AV DANSKAR, SKÅNE, JUMNE, STADEN ALDINBURG
Artiklen side 11: skrev:I Skåne har utgrävts två trelleborgar, en i staden Trelleborg och den andre vid Borgeby nordväst om Lund.
Artiklen side 12: skrev:Sammantaget ger alla dessa uppgifter en fingervisning om att Harald först under slutet av sin levnad (ca. 986) lagt delar av Skåne under sig, att han först vid denna tid satt som härskare i Skåne vilket guldplattan berättar.
________________________________________

På den store Jellingsten skriver Harald Blåtand: ”Kong Harald bød gøre disse kumler efter Gorm sin far og efter Thyra sin mor – den Harald, som vandt sig hele Danmark – og Norge” (Imer 2016). Nationalmuseet daterer teksten til perioden 965-970. Det er almindeligt anerkendt at Harald opnåede indflydelse i Sydnorge i løbet af 960’erne. Stenen nævner ingenting om Skåne.
________________________________________

Norge
  • ca. 970-995 Håkon Jarl (dansk vasalkonge ca. 970-ca. 974)
  • ca. 995-1000 Olav Tryggvason, regerer,
  • ca. 1000-1015 Erik Jarl- og Svend Jarl Håkonsson (dansk og svensk overherredømme),
  • 1015-1028 Olav den Hellige, regerer,
________________________________________

Skåne
Ingen kilder refererer om en hændelse, hvor Gormslægten tager magten i Skåne - eller blot indgår en alliance med skåningene. Tidspunktet står desuden hen i det uvisse. En del litteratur sammenkæder Harald Blåtands byggeri af Trelleborgene med den periode, hvor Skåne blev en del af Danmark. Trelleborg i Slagelse er den eneste af de seks ringborge, der med sikkerhed er dendrokronologisk dateret til 980-981. To skånske borge er regnet som ringborge, men Trelleborg i Skåne og Borgeby er betænkelige, fordi dateringen er usikker samt, at de ikke har de øvriges symmetriske grundplan (Jeanette Varberg 2019).
Poul Erik Lindelof: skrev:I den skånske Trelleborg er der gennemført C14 analyser af både trækul, tørv og slam. Ringborgen har to byggefaser og en Sigma 1 kalibrering fastlægger en tidsgrænse til sent i 800-tallet eller omkring år 900 samt en tidgrænse for den yngre fase til midt på 900-tallet eller noget senere. Sigma 2 grænserne er 943-1077 og 936-1062. I Borgeby har to C14 analyser af forkullet træ vist et resultat på 944-1070 og 939-1077.
________________________________________

Samtidig ser det ud til, at Skåne regeres af en konge og dermed har sin egen suverænitet. Sagaerne nævner en småkonge i Skåne ved navn Strut-Harald som skulle have hersket dér sidst i 900-tallet og som islandske Snorri Sturluson hævder, er far til sønnerne Sigvalde Jarl, Thorkil den Høje og Hemming Jarl.

’Slaget vid Fyrisvallarna’ sidst i 900-tallet viser tydeligt, at Skåne var i stand til at forsvare sig selv med krigere bl.a. fra området omkring Hällestads- og Sjörups kirker.

Sigvalde Jarl’s biografiske data bedømmes af de fleste nutidige historikere som dubiøse. Både skjaldedigte og Jomsvikingernes Saga nævner ham i eventyrlige og fantasifulde sammenhæng, der ikke bekræftes af andre belæg. Ifølge sagaer og digte deltog den skånske leder Sigvalde Jarl i slaget ved Hjørungavåg (ca. 985-86), samt måske i Olav Tryggvason togt til England år 991, og sidst menes han at have taget inaktivt del i konspirationen mod Olav Tryggvason i slaget ved Svold år 1000. Jomsvikingernes Saga er nedskrevet af en ukendt islandsk forfatter i 1200-tallet (Jeanette Varberg 2019).

Englandstogter:
  • Året 991 landede norske Olav Tryggvason med 93 skibe.
  • Året 994 og deltog både Olav Tryggvason og Svend Tveskæg med 94 skibe.
  • Året 1003 arriverede Svend Tveskæg med sin flåde.
  • Året 1006 og efter St. Hans ankom danernes flåde til Sandwich.
  • Året 1007 fik den fjendtlige hær en tribut på 30.000 pund sølv.
  • Året 1009 ankom efter 1. august en ny umådelig fjendtlig flåde ledet af skånske Thorkil den Høje. Flåden lagde til i Sandwich og tog derefter retning mod Canterbury. Samtidig ankom en anden flåde til Thanet ledet af Thorkils bror Hemming Jarl og en person med det nordiske navn Eilif. Flåderne forenede sig. Denne flåde fortsatte sine plyndringer indtil den 13. april 1012. Den enorme flåde blev i Canterbury indtil hele den lovede danegæld var betalt efter påske 1012. Herefter spredtes hæren og 40-45 skibe under ledelse af Thorkil den Høje tog i april tjeneste hos Ethelred II, som landeværn mod de fremmede.
  • Året 1013 og sidst i juli måned, ankom kong Svend (Tveskæg) med sin flåde til Sandwich og tog videre til London. I London skjulte kong Ethelred II sig under beskyttelse af Thorkil den Høje’s hær. Den angelsaksiske befolkning overgav sig nu til Svend og samtidig flygtede kong Ethelred II til Normandiet ledsaget af Thorkil den Høje’s flåde, der lå klar i Greenwich. Londons borgere overgav sig.
________________________________________
Artiklen side 7: skrev:Kung Harald är i både nyare och äldre tryckt litteratur allmänt känd som Harald Blåtand. Hans rätta namn var Harald, Gorms son. Om föremålet skulle vara en sentida förfalskning, hade det varit mer troligt att förfalskaren använt sig av ordet Blåtand.
Tilnavnet Blåtand forekommer først i Roskildekrøniken fra ca. 1140.
________________________________________

Kommentar:
To skånske slægter deltog da 'den umådelige fjentlige flåde' år 1009 ankom til England. Lederne blev af krøniken nævnt som Thorkil (den Høje) Haraldson og hans bror Hemming (Jarl) Haraldson. Fra Thorkilson (Thorgilson) slægten deltog - i samme flåde - Eilif Thorkilson, bror til Ulf (Jarl) Thorkilson.

Her ser vi de skånske stormænd på togt med hjemlandets krigere og yderst fjendtligt stillet overfor Svend Tveskæg og hans flåde. Professor Niels Lund har nævnt, at Thorkil var Svends farligste fjende. Derfor er det vanskeligt - nærmest usandsynligt - at forestille sig, at dele af Skåne på et tidspunkt i 980’erne skulle være en del af det danske rige?

På Knud's rejse til Vendland 1022-23 deltog Jarl Godwin af Wessex. På denne tur forsonede Knud sig med Thorkil den Høje, der sikkert holdt til hos familien i sin skånske region. I Skåne mødte Jarl Godwin desuden Gyda Thorkilsdatter, en søster til Ulf Jarl. Ved hjemkomsten lod Godwin sig skille og kort tid efter, giftede han sig med Gyda.

Thorkil - derimod - blev tilbudt stillingen som statholder i Danmark mod, at Skåne blev en permanent provins i det danske rige. Han administrerede hele riget indtil sin død ca. år 1024, hvilket var første gang Skåne var en del af Danmark. Efterfølgeren i Danmark blev ikke overraskende den anden skånske stormand Ulf Jarl, der nu var gift med Knud's søster Estrid og svoger til Jarl Godwin.

Bäckahästen
Inlägg: 1787
Blev medlem: 30 april 2015, 22:45
Ort: Blekinge

Re: Harald Blåtands Guldplakett och grav

Inlägg av Bäckahästen » 18 april 2020, 10:48

Historikus skrev:
17 april 2020, 17:27
https://www.academia.edu/9522410/Ett_un ... s_tid_2015
Artiklen side 6: skrev:På guld-plakettens ene side står der:

+ARALD
CVRMSVN+
REX AD TAN
ER+SCON+I
VMN+CIV
ALDIN+

En trolig översättning ger följande resultat:
HARALD GORMSON KUNG AV DANSKAR, SKÅNE, JUMNE, STADEN ALDINBURG
Artiklen side 11: skrev:I Skåne har utgrävts två trelleborgar, en i staden Trelleborg och den andre vid Borgeby nordväst om Lund.
Artiklen side 12: skrev:Sammantaget ger alla dessa uppgifter en fingervisning om att Harald först under slutet av sin levnad (ca. 986) lagt delar av Skåne under sig, att han först vid denna tid satt som härskare i Skåne vilket guldplattan berättar.
________________________________________

På den store Jellingsten skriver Harald Blåtand: ”Kong Harald bød gøre disse kumler efter Gorm sin far og efter Thyra sin mor – den Harald, som vandt sig hele Danmark – og Norge” (Imer 2016). Nationalmuseet daterer teksten til perioden 965-970. Det er almindeligt anerkendt at Harald opnåede indflydelse i Sydnorge i løbet af 960’erne. Stenen nævner ingenting om Skåne.
________________________________________

Norge
  • ca. 970-995 Håkon Jarl (dansk vasalkonge ca. 970-ca. 974)
  • ca. 995-1000 Olav Tryggvason, regerer,
  • ca. 1000-1015 Erik Jarl- og Svend Jarl Håkonsson (dansk og svensk overherredømme),
  • 1015-1028 Olav den Hellige, regerer,
________________________________________

Skåne
Ingen kilder refererer om en hændelse, hvor Gormslægten tager magten i Skåne - eller blot indgår en alliance med skåningene. Tidspunktet står desuden hen i det uvisse. En del litteratur sammenkæder Harald Blåtands byggeri af Trelleborgene med den periode, hvor Skåne blev en del af Danmark. Trelleborg i Slagelse er den eneste af de seks ringborge, der med sikkerhed er dendrokronologisk dateret til 980-981. To skånske borge er regnet som ringborge, men Trelleborg i Skåne og Borgeby er betænkelige, fordi dateringen er usikker samt, at de ikke har de øvriges symmetriske grundplan (Jeanette Varberg 2019).
Poul Erik Lindelof: skrev:I den skånske Trelleborg er der gennemført C14 analyser af både trækul, tørv og slam. Ringborgen har to byggefaser og en Sigma 1 kalibrering fastlægger en tidsgrænse til sent i 800-tallet eller omkring år 900 samt en tidgrænse for den yngre fase til midt på 900-tallet eller noget senere. Sigma 2 grænserne er 943-1077 og 936-1062. I Borgeby har to C14 analyser af forkullet træ vist et resultat på 944-1070 og 939-1077.
________________________________________

Samtidig ser det ud til, at Skåne regeres af en konge og dermed har sin egen suverænitet. Sagaerne nævner en småkonge i Skåne ved navn Strut-Harald som skulle have hersket dér sidst i 900-tallet og som islandske Snorri Sturluson hævder, er far til sønnerne Sigvalde Jarl, Thorkil den Høje og Hemming Jarl.

’Slaget vid Fyrisvallarna’ sidst i 900-tallet viser tydeligt, at Skåne var i stand til at forsvare sig selv med krigere bl.a. fra området omkring Hällestads- og Sjörups kirker.

Sigvalde Jarl’s biografiske data bedømmes af de fleste nutidige historikere som dubiøse. Både skjaldedigte og Jomsvikingernes Saga nævner ham i eventyrlige og fantasifulde sammenhæng, der ikke bekræftes af andre belæg. Ifølge sagaer og digte deltog den skånske leder Sigvalde Jarl i slaget ved Hjørungavåg (ca. 985-86), samt måske i Olav Tryggvason togt til England år 991, og sidst menes han at have taget inaktivt del i konspirationen mod Olav Tryggvason i slaget ved Svold år 1000. Jomsvikingernes Saga er nedskrevet af en ukendt islandsk forfatter i 1200-tallet (Jeanette Varberg 2019).

Englandstogter:
  • Året 991 landede norske Olav Tryggvason med 93 skibe.
  • Året 994 og deltog både Olav Tryggvason og Svend Tveskæg med 94 skibe.
  • Året 1003 arriverede Svend Tveskæg med sin flåde.
  • Året 1006 og efter St. Hans ankom danernes flåde til Sandwich.
  • Året 1007 fik den fjendtlige hær en tribut på 30.000 pund sølv.
  • Året 1009 ankom efter 1. august en ny umådelig fjendtlig flåde ledet af skånske Thorkil den Høje. Flåden lagde til i Sandwich og tog derefter retning mod Canterbury. Samtidig ankom en anden flåde til Thanet ledet af Thorkils bror Hemming Jarl og en person med det nordiske navn Eilif. Flåderne forenede sig. Denne flåde fortsatte sine plyndringer indtil den 13. april 1012. Den enorme flåde blev i Canterbury indtil hele den lovede danegæld var betalt efter påske 1012. Herefter spredtes hæren og 40-45 skibe under ledelse af Thorkil den Høje tog i april tjeneste hos Ethelred II, som landeværn mod de fremmede.
  • Året 1013 og sidst i juli måned, ankom kong Svend (Tveskæg) med sin flåde til Sandwich og tog videre til London. I London skjulte kong Ethelred II sig under beskyttelse af Thorkil den Høje’s hær. Den angelsaksiske befolkning overgav sig nu til Svend og samtidig flygtede kong Ethelred II til Normandiet ledsaget af Thorkil den Høje’s flåde, der lå klar i Greenwich. Londons borgere overgav sig.
________________________________________
Artiklen side 7: skrev:Kung Harald är i både nyare och äldre tryckt litteratur allmänt känd som Harald Blåtand. Hans rätta namn var Harald, Gorms son. Om föremålet skulle vara en sentida förfalskning, hade det varit mer troligt att förfalskaren använt sig av ordet Blåtand.
Tilnavnet Blåtand forekommer først i Roskildekrøniken fra ca. 1140.
________________________________________

Kommentar:
To skånske slægter deltog da 'den umådelige fjentlige flåde' år 1009 ankom til England. Lederne blev af krøniken nævnt som Thorkil (den Høje) Haraldson og hans bror Hemming (Jarl) Haraldson. Fra Thorkilson (Thorgilson) slægten deltog - i samme flåde - Eilif Thorkilson, bror til Ulf (Jarl) Thorkilson.

Her ser vi de skånske stormænd på togt med hjemlandets krigere og yderst fjendtligt stillet overfor Svend Tveskæg og hans flåde. Professor Niels Lund har nævnt, at Thorkil var Svends farligste fjende. Derfor er det vanskeligt - nærmest usandsynligt - at forestille sig, at dele af Skåne på et tidspunkt i 980’erne skulle være en del af det danske rige?

På Knud's rejse til Vendland 1022-23 deltog Jarl Godwin af Wessex. På denne tur forsonede Knud sig med Thorkil den Høje, der sikkert holdt til hos familien i sin skånske region. I Skåne mødte Jarl Godwin desuden Gyda Thorkilsdatter, en søster til Ulf Jarl. Ved hjemkomsten lod Godwin sig skille og kort tid efter, giftede han sig med Gyda.

Thorkil - derimod - blev tilbudt stillingen som statholder i Danmark mod, at Skåne blev en permanent provins i det danske rige. Han administrerede hele riget indtil sin død ca. år 1024, hvilket var første gang Skåne var en del af Danmark. Efterfølgeren i Danmark blev ikke overraskende den anden skånske stormand Ulf Jarl, der nu var gift med Knud's søster Estrid og svoger til Jarl Godwin.
Intressant inlägg Historicus. :D Men jag tycker att du har glömt Wulfstan.

Bäckahästen
Inlägg: 1787
Blev medlem: 30 april 2015, 22:45
Ort: Blekinge

Re: Harald Blåtands Guldplakett och grav

Inlägg av Bäckahästen » 18 april 2020, 11:31

Sven R skrev:
22 oktober 2018, 22:58
Nu har en ny, intressant bok om Jomsvikingarnas saga (och då också om Harald Blåtands tid) kommit ut. Ansvarig är Alison Finlay, professor vid Birkbeck, University of London. Som ni ser har bokens omslag en bild av Haralds guldplatta. Detta har väckt stor irritation i Danmark.

När universitetet ville ha med en bild av guldplattan i boken rådfrågade man Rigsarkivet i Köpenhamn. Det blev tvärstopp. Guldplattan var en förfalskning. Då tog man, som seriöst universitet, direktkontakt med Tomas Sielski och fick då en bild av plattan och samtidigt information om det faktaläge som finns. Efter detta var det för universitetet ingen tvekan om att bilden skulle vara med, nu dessutom som omslagsbild. När detta kom till tjänsteman på Rigsarkivets vetskap gick man ut och varnade olika personer som hade samröre med boken för "förfalskningen". Det ska noteras att man från Rigsarkivets sida aldrig velat se föremålet, ej heller ta del av vårt stora källmaterial om detta unika fynd.

Jag kan därför konstatera att Londonuniversitetet, till skillnad från Danmarks ledande arkivinstitution, har handlat som seriösa forskare förväntas göra – att sätta sig in i fakta innan man sprider falska rykten. Detta gör mig samtidigt ont som forskare eftersom jag under hela mitt arbetsliv inom museivärlden har räknat danska kolleger, från riksantikvarier ner till ”vanliga” arkeologer, som mina vänner.

Vad det gäller Tomas och min bok om Harald Blåtands grav ligger den nu för bedömning hos större förläggare. Processen kommer dock att ta tid eftersom det t.ex. också måste till översättningar på lämpliga språk.
Läs mer här:
https://www.amazon.co.uk/Saga-Jomsvikin ... 1580443133
Bild
Detta inlägg från Sven reagerade jag starkt på. :o

Skriv svar